Haftanın Günleri:
Dünya’nın 2 farklı hareketi vardır. Dünya, Güneş’in etrafında döner ve bu şekilde mevsimler oluşur. Dünya, Güneş etrafında dönerken aynı zamanda, kendi etrafında da döner. Dünya’nın kendi etrafında dönmesiyle günler oluşur. Dünya kendi çevresindeki dönüşünü 24 saatte tamamlar. Bu nedenle, 1 gün 24 saattir. Bir hafta 7 gündür. Haftanın günleri sırasıyla; Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma, Cumartesi ve Pazar’dır. Cumartesi ve Pazar günleri hafta sonudur. Hafta sonunda okula gitmeyiz, anne ve babamız işe gitmezler. Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma hafta içidir. Bu günlerde okula gideriz, anne ve babamız işlerine giderler.
Mevsimler:
Dünya’nın Güneş etrafında dönmesi mevsimleri oluşturur. Dünya’nın Güneş’in çevresinde bir defa dönüşü 365 gün 6 saat sürmektedir. Dünya, Güneş etrafında dönerken Güneş’e yaklaşır ve uzaklaşır. Ayrıca, Dünya’nın ekseninin 23, 44 (derece işareti) eğik olması sayesinde 4 farklı mevsim yaşayabiliyoruz. 1 sene; ilkbahar, yaz, son bahar ve kış olmak üzere 4 mevsimden oluşur. Dünya, ortasından geçtiği varsayılan ekvator çizgisi ile Kuzey ve Güney Yarım Küre olarak 2’ye ayrılır. Dünya’nın her iki Yarım Küresi’nde mevsimler farklı sıcaklıklarda geçer. Kuzey Yarım Küre’de Kış mevsimi soğuk geçerken Güney Yarım Küre’de kış mevsimi sıcak geçer.
Türkiye, Kuzey Yarım Küre’de yer almaktadır. Bizler, Yıl Başı’nı karlar altında kutlarken, Güney Yarım Küre’de yaşayanlar Yıl Başı’nı sıcak güneş’in altında kutlarlar.
Gökkuşağı:
Güneşli havalarda yağmur yağdıktan sonra ortaya çıkan 7 renkli yaya Gökkuşağı denir. Gökkuşağı, yağmur damlalarının arasından ışık ışınlarının kırılarak geçmesiyle oluşur. Işık ışınları, yağmur damlalarının arasından geçerken 7 renk ortaya çıkar. Gökkuşağında görülen 7 renk dıştan içe doğru sırasıyla şu şekildedir; kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, türkuaz, mavi ve mor. Ayrıca Gökkuşağı şelale kenarında da sıkça görülür. Işık ışınları, şelaleden sıçrayan su damlalarının arasından da kırılarak geçer ve böylece gökkuşağı oluşur.
Kıtalar ve Türkiye’nin Coğrafi Bölgeleri:
Kıtalar ve Okyanuslar:
Dünyamızın %70’i sulardan geri kalan %30’u ise karalardan oluşmaktadır. Dünya’nın %30’unu kaplayan Kara’lar coğrafi ve kültürel özelliklerine göre 7 farklı bölgeye ayrılmıştır. Bu 7 farklı bölgenin her birine Kıta denir. Kıtalar büyük kara parçalarıdır. Afrika, Antarktika, Avrupa, Asya, Okyanusya, Kuzey Amerika ve Güney Amerika olmak üzere Dünya üzerinde 7 kıta bulunmaktadır. Bazı kaynaklar Kuzey Amerika ve Güney Amerika’yı tek bir Kıta sayarlar. Dünya’nın %70’i yani büyük bir kısmı sulardan oluşmaktadır. Dünya’yı kaplayan ve Kıtaları ayıran 3 tane büyük su kütlesi vardır. Bu büyük su kütlelerine Okyanus denmektedir. Büyükten küçüğe sıralı olarak okyanuslar şu şekildedir; Büyük Okyanus, Atlas Okyanusu ve Hint Okyanusu. Okyanuslar, binlerce çeşit balığa ve bitkiye ev sahipliği etmektedir. Okyanus yaşamının dengesini bozmak, binlerce hayvan ve bitkiye zarar vermek demektir.
Türkiye’nin Coğrafi Bölgeleri:
Türkiye, fiziksel ve kültürel özelliklerine göre 7 farklı coğrafi bölgeye ayrılmıştır. Akdeniz Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi, Ege Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Marmara Bölgesi, Karadeniz Bölgesi ve Güney Doğu Anadolu Türkiye’nin bölgeleridir.
Akdeniz Bölgesi:
Akdeniz Bölgesi, Antalya ve Adana bölümleri olarak 2’ye ayrılır. Akdeniz Bölgesi’nin kuzeyinde İç Anadolu Bölgesi, doğusunda Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Batı’sında Ege Bölgesi ile komşudur. Akdeniz Bölgesi’nde dağlar kıyıya paralleldir. Akdeniz Bölgesi’nin bitki örtüsü makidir. Akdeniz Bölgesi’nin iklimi Akdeniz İklimidir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçer.
Akdeniz Bölgesi’nde, iklim şartlarının uygunluğundan dolayı seracılık gelişmiştir. Denize kıyısı olan şehirleri turizm açısından gelişmiştir.
Doğu Anadolu Bölgesi:
Doğu Anadolu Bölgesi, Türkiye’nin en yüksek ve en büyük bölgesidir. Yukarı Fırat, Yukarı Murat Van, Erzurum Kars ve Hakkâri olmak üzere 4 bölümden oluşur.
Doğu Anadolu Bölgesi; Ermenistan, Azerbaycan ve İran ile sınır komşusudur. Ayrıca Doğu Anadolu Bölgesi; kuzeyde Karadeniz, batıda İç Anadolu ve güneyde Güney Doğu Anadolu Bölgesi ile komşudur.
Türkiye’nin en büyük gölü; Van Gölü ve Türkiye’nin en yüksek dağı; Ağrı Dağı, Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunmaktadır. Doğu Anadolu Bölgesi’nin başlıca geçim kaynağı hayvancılık ve tarımdır. Kayısı, tütün ve buğday üretiminde Doğu Anadolu Bölgesi çok gelişmiştir.
Doğu Anadolu Bölgesinin karasal iklim özellikleri göstermektedir. Kışlar soğuk ve karlı, yazlar ise sıcak ve kurak geçer.
Ege Bölgesi:
Ege Bölgesi, Türkiye’nin batısında yer alır. Ege Bölgesi, Kıyı Ege ve İç Batı Anadolu olarak 2 bölüme ayrılır. Ege Bölgesi, batıda Marmara, güneyde Akdeniz ve doğuda İç Anadolu Bölgesi ile komşudur.
Ege Bölgesi’nde dağlar kıyıya dik uzanır. Bu sebeple de Ege kıyıları girintili çıkıntılıdır. Ege kıyıları haritada kısa görünmesine rağmen Ege kıyıları, girintili çıkıntılı olduklarından Türkiye’nin en uzun kıyılarıdır.
Ege Bölgesi’nde dağların kıyıya dik uzanması, deniz havasının iç kesimlere de ulaşmasına sebep olur. Ege Bölgesi, Akdeniz İklimi özelliklerini taşır. Yazlar sıcak, kışlar ise ılık ve yağışlı geçer. Ege Bölgesi’nin bitki örtüsü makidir. Ayrıca, Kızılçam Ege Bölgesi’nde sıklıkla bulunan bir ağaçtır.
Ege Bölgesi, turizm açısından çok gelişmiştir. Ayrıca, İlk Çağ’ın yerleşim birimlerinden kalan tarihi eserler, yerli ve yabancı turistlerin çok ilgisini çekmektedir. Efes, Milet gibi yerler İlk Çağ’a tanıklık etmiş yerleşim birimlerindendir.
Ege Bölgesi’nde tarımcılık gelişmiştir. Zeytin, narenciye, şeker pancarı, haşhaş ve yer fıstığı Ege Bölgesi’nde yetiştirilen tarım ürünlerindendir.
Marmara Bölgesi:
Marmara Bölgesi Türkiye’nin kuzey batısında yer alır. Marmara Bölgesi; Çatalca Kocaeli Platosu, Ergene, Yıldız Dağları ve Güney Marmara olmak üzere 3 bölümden oluşur. Marmara Bölgesi’nin hem Avrupa hem de Asya kıtasında toprakları vardır. Marmara Bölgesi Yunanistan ve Bulgaristan ile sınır komşudur. Ayrıca, Marmara Bölgesi; Ege, İç Anadolu ve Karadeniz ile de komşudur.
Meriç Nehri, Yunanistan ve Edirne arasında doğal sınır oluşturmaktadır. Ayrıca, Türkiye’nin nüfusu en kalabalık ili, İstanbul, Marmara Bölgesi’nde yer almaktadır. Marmara Bölgesi, Karasal İklim özellikleri göstermektedir. Kışları soğuk ve yağışlı, yazları ise sıcak ve kurak geçer.
Marmara Bölgesi’nde ulaşım kolay olduğundan sanayi de gelişmiştir. İzmit’te İpraş Rafinerisi bulunmaktadır. Marmara Bölgesi’nde düzlük alanlar çok olduğu için Marmara Bölgesi tarım için elverişlidir. Marmara Bölgesi’nde en çok yetiştirilen tarım ürünü, buğdaydır. Ekili alanların neredeyse yarısında buğday yetiştirilmektedir.
Karadeniz Bölgesi:
Karadeniz Bölgesi, Türkiye’nin kuzeyinde yer alır. Karadeniz Bölgesi; Batı Karadeniz, Orta Karadeniz ve Doğu Karadeniz olarak 3 bölüme ayrılır. Karadeniz Bölgesi adını, komşusu olduğu denizden almaktadır. Ayrıca, Türkiye’nin tek doğal limanı Sinop’tadır.
Karadeniz Bölgesi’nde dağlar denize paralel uzandığından, deniz havası Karadeniz Bölgesi’nin iç kesimlerinde hissedilmez. Karadeniz Bölgesi’nin kıyı kesimi bol yağış alırken, bölgenin iç kesimlerine pek fazla yağış düşmez. Karadeniz Bölgesi’nin kıyı kesimleri dağlık olduğundan yerleşim, bölgenin iç kesimlerine oranla daha seyrektir. Ayrıca Yeşilırmak, Kızılırmak, Çoruh Karadeniz Bölgesi’nin belli başlı akarsularındandır.
Türkiye’nin çay üretiminin tamamı Karadeniz Bölgesi’ne aittir. Karadeniz Bölgesi’nde kümes hayvancılığı da yaygındır. Karadeniz Bölgesi’nin kıyı kesiminde balıkçılıkta yapılmaktadır. Ayrıca taş kömürü, linyit ve bakır Karadeniz Bölgesi’nde çıkarılan başlıca madenlerdendir.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi:
Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Türkiye’nin güneydoğusunda yer alır ve Türkiye’nin kapladığı yer açısından en küçük bölgesidir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Orta Fırat ve Dicle olarak 2 bölümden oluşmaktadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Suriye ile sınır komşusudur. Ayrıca, batıda Akdeniz, kuzeyinde Doğu Anadolu Bölgesi ile komşudur.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde geniş ovalar bulunmaktadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin başlıca ovaları; Harran, Birecik, Suruç ve Ceylanpınar ovasıdır. Karacadağ da bölgede bulunan bir volkanik dağdır. Fırat Nehri üzerine kurulu ****** Barajı da Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunmaktadır. ****** Barajı, suluma ve enerji açısından bölge için büyük önem taşır.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin iklimi karasal iklim özellikleri gösterir. Kışları soğuk, yazları ise sıcak ve kurak geçer. Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) sayesinde Güneydoğu Anadolu Bölgesi suya kavuşmuştur.
Balıklı Göl, Nemrut Heykelleri, Harran Evleri ve Diyarbakır Kalesi bölgeye yerli ve yabancı turist çekmektedir.